Erre kell figyelni a banki pályázati ügyintézésnél.

Hogyan tud egy banki alkalmazott csődbe vinni egy több száz milliós árbevételű céget?

A kockázat nem mindig ott van, ahol azt gondolja.

Ne dőljön be azoknak a csekély kedvezményeknek és kedves mosolynak, amiket egyes hitellel és támogatással osztogatnak.

bank asszisztens finanszírozás

Miért mondom ezt?

Egy leendő ügyfelünkkel egyeztettem a következő időszak lehetőségeiről és elmondtam neki milyen támogatási forma lenne az első lépés, amit megszerzünk neki, hogy bővíteni tudja a gépjármű parkját.

Mikor megtudta a részleteket, közölte, hogy őt a bankifiókjából megkereste egy kedves mosolyú hölgy ugyanezzel a finanszírozási lehetőséggel és mivel ott kedvezőbb áron megcsinálja neki, inkább őt választja.

Mi azt mondtuk neki, amit ilyen esetben mondani lehet: hogy természetesen, csak nyugodtan, ez az ő dolga!

De valójában ilyenkor mindig megdöbbenek.

Hogy lehet az, hogy egy cég tulajdonosa, aki napi szinten rakja bele a kőkemény munkát a cégébe, hogy megéljen belőle, a családjával lehessen és szeretteinek mindent megadhasson, amit akar – rábízza cégét egy banki alkalmazottra?

Cáfoljon meg, de nem vagyok biztos benne, hogy a hitelintézetben az alkalmazottakat arra képezik ki, hogy megértsék egy cég és a cégvezető felelősségét, a döntései súlyát és mindazt az energiát, amit eddig belerakott a vállalkozásába, és ezek alapján felelős finanszírozási projektet dolgozzon ki neki.

Valójában a felállás az, hogy a cégvezető egy banki alkalmazottra bízza cége sorsát.

Mi az igazi kockázata ennek?

  1. Az egyre szigorodó támogatási feltételek mellett nemcsak a támogatás elnyerése előtt kell a cégnek megfelelnie a követelményeknek, hanem a teljes finanszírozási idő alatt, akár 5 évig rendben kell lennie folyamatosan a cég ügyeinek. Ideértve a cégmódosításokat, könyvelést, cégállomány-módosításokat, elszámolásokat és még folytathatnám a sort…
  2. Ezeket folyamatosan ellenőrizni kell és a közbejövő változásokat le kell tudni kezelni a jogszabályoknak és a támogatói szervek által támasztott feltételeknek megfelelően.
  3. Ha nem volt elég alapos a cég átvilágítása, a könyvelés átnézése és a gazdasági mutatók megértése, vagy ha olyan változás történt a cégben, amit le kellett volna jelenteni, meg kellett volna indokolni, de senki nem tette meg. (A banki alkalmazott nem fogja Önnek lejelenteni, mert összeférhetetlen, hiszen a banki alkalmazott NEM TÖLTHET KI ÖNNEK anyagot, maximum segíthet a kitöltésében). És ezt a támogatói szerv hamar észre fogja venni…
  4. Ha a megnyert összeg már el lett költve a projektre, de egy ellenőrzésen kiderül, hogy valami nem stimmel, akkor bizony csúnyák és kemények a büntetések, amiket maga után vonhat.

Az egész cég becsődölhet, ha az elköltött pénzt nem tudja azonnal visszafizetni, de minimum 1-2 évre biztosan el lesz tiltva minden finanszírozási lehetőségtől.

Végül az illető cég újra megkeresett minket azzal, hogy a banki alkalmazott már nem is annyira készséges, és sajnos a hatásköre nem terjed ki azokra a részekre, ami a teljes folyamat sikeres lebonyolításhoz szükséges.

Ilyenkor mindig azt gondolom, hogy nagyon sokba került a banki értékesítő kedves mosolya és „olcsó” ügyintézése.

Ingyenes cégbevizsgálással megtudhatja, milyen támogatásokból mekkora támogatási összegre lehet jogosult vállalkozása.

Bejegyzés szerzője:

Baka Dániel

Baka Dániel

Baka Dániel vagyok a B&B Pénzügyi és Marketing Zrt. stratégia vezetője. Multinacionális vállalatoknál eltöltött évek során alaposan megismertem a vállalati stratégiai tervezés minden szegmensét. Az elmúlt 4 évben a Telekom Helló Biznisz szakértői csapatának tagjaként lehetőségem nyílt a Telekom céges partnereinek segítséget adni a kkv pályázatok kihívásai közepette. Több mint száz fejlesztési projektet vezettem sikerre, és számtalan támogatási kérelmet készítettem el. Az évek során szerzett széleskörű tapasztalatommal ma már bármely iparágban képes vagyok tanácsokkal segíteni azokat, akik vállalatukat hatékonyan szeretnék finanszírozni és fejleszteni.

Bejegyzések

Így nézze meg mekkora támogatási összegre jogosult cége:

Kérjen ingyenes cégbevizsgálást és megmondjuk mekkora támogatási összegre lehet jogosult cége a jelenleg elérhető támogatásokból.