Így lehet 112 Millió Ft-ot elbukni egy sikeres agrár pályázaton.

A legtöbb cég pályázati stratégiája nem megfelelő, mivel sok pályázati szakértőnek nincsen meg az a vállalatvezetési szemlélete, ami ahhoz kell, hogy a támogatásokban rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználja az ügyfeleik előnyére.

Biztos vagyok benne, hogy az Ön cége sokkal több támogatásra jogosult mint azt a legtöbben felismerik.

mezőgazdasági finanszírozás esettanulmány

Miért mondom ezt?

Egyik ügyfelünk Károly, akinek mezőgazdasági cége van, búza termesztéssel és értékesítéssel foglalkozik. Kint volt az AgroMashExpon, ahol egy traktorokat értékesítő cég kiszámolta neki, hogy ha vesz még egy traktort, akkor gyorsabban tudja betakarítani a termését.

Számításokkal támasztották alá, hogy a 89.950.000 Ft-os traktor mennyi idő alatt hozza vissza az árát.

Károlynak tetszett a gondolat, de saját pénzből nem tudta volna finanszírozni. Számításai szerint kb. 3 évre van még szüksége, hogy egy ilyen gépet megvásárolhasson.

Bánatára, arra is rámutatott a segítőkész cég, hogy ha még 3 évet vár az új traktorra, addigra a most használt traktorjai még öregebbek lesznek. Ha pedig a konkurencia fejleszti a gépparkját, akkor 3 év alatt 5 év technológiai hátrányba kerül azokhoz képest, akik most fejlesztenek gépparkot.

Most már nagyobb volt a problémája Károlynak, mint azelőtt, mielőtt beleszeretett az új traktor ötletébe. Szerencséjére, mindenhol hirdetik a pályázati lehetőségeket, ezért beszélt is néhány pályázatíró céggel.

Mindenhol elmondta, hogy egy nagy teljesítményű John Deert akar venni, hogy hatékonyabb tudjon lenni. Mi is azok között voltunk, akiket megkeresett, hogy finanszírozni tudja az új munkagépet.

Leültünk átbeszélni, hogy mi a személyes célja és mik a céges céljai, amiket a következő években akar elérni. Elkezdtük átvizsgálni, hogy milyen a cég könyvelése és milyenek a gazdasági mutatói.

Azt mondta, nem érti miért kérdezzük ezeket, máshol ilyen adatokat nem kértek be.

Tőle eddig csak azt kérdezték, hogy mit akar és arra ajánlottak neki egy pályázatot, amivel biztosan megkapja a pénzt és megveheti a traktort, így hatékonyabb lesz a termelése.

Az egyedi módszertanunk segítségével, (3D Finanszírozási Térkép) felmértük a cége lehetőségeit. Majd rávilágítottunk arra, hogy cégében sokkal több lehetőség van, mint az, hogy 1 db traktort vásároljon.

Bár a pályázatíró cég segítségével hozzájuthatott volna az új munkagéphez, de 112.000.000 Ft-ot bukott volna ebben az évben.

Azt mondta, még mindig nem érti miről van szó.

Pedig nagyon egyszerű!

A cégében jelenleg 210.000.000 Ft támogatási lehetőség van és nem csak 89.950.000 Ft, ami a traktorhoz kell. Ráadásul, ha követi a 3D Finanszírozási Térképet, amit kialakítottunk neki, akkor még a cégét sem fogja megterhelni egy ekkora növekedés.

Az a traktor, amit kinézett és úgy látták megfelelő a célra, az egyik legdrágábban értékesítő cégtől vette volna meg. Szereztünk neki egy ugyanolyan teljesítményű traktort egy másik cégtől, akitől 89 millió helyett 82 millióért tudta megvenni. Így megmaradt 7 millió Ft és még 120Millió Ft, amit a lehető legjobb módon tudott kiaknázni a cégében:

Nemcsak 1 hanem 2 új traktort is tudott venni (a régebbieket még jó áron fogja tudni értékesíteni, mielőtt kiöregednének) és még energetikai felújításra is maradt, amit az új EU-s követelmények miatt, 2024-ig mindenképpen meg kellett volna csináltatnia.

Vagyis nemcsak, hogy duplán jól járt a termelés hatékonysággal, hanem még a telephelyét is tudta fejleszteni. A cég pénzét így akár új földek megvásárlására tudja majd költeni.

A történet igaz és megtörtént, de ez nem is annyira fontos, mint az, hogy mennyivel kapott többet az ügyfél.

  1. Ha Károly csupán 1 traktort tudott volna venni, megoldódott volna egy problémája. Ha minden évben pályázik egy új traktorra, akkor a gépparkját ugyan néhány éven belül le tudja cserélni, de mire az utolsót lecseréli, az először vásároltak megint elavulnak.
  2. Károly cégének az EU energetikai követelményeit 2024-ig kellett volna teljesíteni, ami a cég tartalékainak nagy részét felemésztette volna. Szerencsére, nemcsak a feltételeket teljesítette még a határidő előtt, hanem a most kialakult energia-válságban ügyesen tudja pozícionálni magát, mert nem kell a piaci energiaárakkal számolnia. Ez hatalmas előny nemcsak a konkurenciával szemben, de hosszú távra megalapozta cége stabilitását és életképességét.
  3. A mindent átfogó finanszírozási térképünk segítségével Károly cégének egész évre kialakítottuk stabilizálási- és növekedési stratégiáját, így az 5 év hátrányból hirtelen 5 év előnyre tett szert korábbi lehetőségeihez képest.
  4. Innentől folyamatosan biztonságban lehet, mert mögötte állunk és kitaláljuk helyette a finanszírozási lehetőségeit.

Ahhoz, hogy cége a lehető legjobb lehetőségekkel tudjon élni, nem elég, csak 1 pályázatban gondolkozni. Finanszírozási stratégiát kell kidolgozni, hogy az összes vállalkozás számára elérhető támogatást biztonságosa igénybe tudja venni.

Ingyenes cégbevizsgálással megtudhatja, milyen támogatásokból mekkora támogatási összegre lehet jogosult vállalkozása.

Bejegyzés szerzője:

Baka Dániel

Baka Dániel

Baka Dániel vagyok a B&B Pénzügyi és Marketing Zrt. stratégia vezetője. Multinacionális vállalatoknál eltöltött évek során alaposan megismertem a vállalati stratégiai tervezés minden szegmensét. Az elmúlt 4 évben a Telekom Helló Biznisz szakértői csapatának tagjaként lehetőségem nyílt a Telekom céges partnereinek segítséget adni a kkv pályázatok kihívásai közepette. Több mint száz fejlesztési projektet vezettem sikerre, és számtalan támogatási kérelmet készítettem el. Az évek során szerzett széleskörű tapasztalatommal ma már bármely iparágban képes vagyok tanácsokkal segíteni azokat, akik vállalatukat hatékonyan szeretnék finanszírozni és fejleszteni.

Bejegyzések

Így nézze meg mekkora támogatási összegre jogosult cége:

Kérjen ingyenes cégbevizsgálást és megmondjuk mekkora támogatási összegre lehet jogosult cége a jelenleg elérhető támogatásokból.